12 | 12 | 2017
PDF Печать E-mail

Монографии

Медведева Н.Г., Зайцева Т.Б.

Микробиологическая трансформация иприта и продуктов его гидролиза.- СПб.: Изд-во Политехн. ун-та, 2015. – 168 с. Тираж 500 экз.

В книге обобщены имеющиеся в научной литературе сведения и результаты собственных исследований авторов по изучению влияния иприта и продуктов его гидролиза на живые организмы, в том числе микробиоту почвенных и водных экосистем. Рассмотрен вопрос о воздействии иприта и продуктов его гидролиза на микроорганизмы различных таксономических групп. Особое внимание уделено вопросам микробной трансформации и деструкции токсикантов, описаны механизмы этих процессов.
Обсуждаются вопросы биоремедиации почв, загрязненных ипритом и продуктами его гидролиза.
Книга предназначена для специалистов в области экологической безопасности, биотехнологов, микробиологов, преподавателей и студентов высших учебных заведений.

 

Kuzikova I.L., Medvedeva N.G., Sukharevich V.I., Trosheva T.D.
Fungi: Types, Environmental Impact and Role in Disease / Chapter 5. Еffect of polyene antibiotics on the potential pathogenicity factors in saprophytic micromycetes (pp. 67-86) /: Nova Science Publishers, Inc., New York. 2012. 531р.

Abstract:
The influence of polyene antibiotics on formation by saprophytic micromycetes of such pathogenicity factors as pigments, exopolysaccharides, phospholipases, and catalase was examined. The tested polyenes included medicinal antibiotics amphotericin B (heptaene) and nystatin (tetraene), as well as hexaene antibiotic 30 which was specially isolated with a view to its use for protection against biodeterioration. It was shown that that all the polyene antibiotics tested promote the formation of exopolysaccharides and phospholipases. The effects exerted on the catalase activity range from promotive to inhibitory, depending on the specific test culture. However, by contrast to chemical fungicides, polyenes inhibit synthesis of pigments in all the saprophytic micromycetes tested. It was demonstrated that, when the polyene antibiotics are combined with surfactants, the fungicidal concentrations of the polyenes decrease by nearly an order of magnitude. Combined agents comprised of the polyenes and surfactants also suppress formation of pathogenicity factors (pigments, exopolysaccharides, phospholipases, and catalase) in saprophytic fungi. These findings suggest that non-medicinal antifungal polyene antibiotics, taken both alone and in combination with surfactants, offer promise for protection of industrial materials against mycodeterioration.

 

Nadezda Medvedeva, Yulia Polyak, Tatyana Zaytseva, Gennady Zharikov. Biodegradation of mustard gas hydrolysis products in contaminated soils (P. 289-314). In: Contaminated Soils: Environmental Impact, Disposal and Treatment (Ed: R.V. Steinberg). NY: Nova Science Publishers, 2010. -  520 pp.

Among xenobiotics getting into the environment as a result of human activities some of the most dangerous are war gases including mustard gas. After its application into the environment, mustard gas undergoes degradation arising from chemical hydrolysis. Contamination of soil with mustard gas hydrolysis products (MGHPs) caused significant changes in soil microbial population and biological activity. The MGHP-contaminated soils are highly toxic, and the biochemical processes proceed slower in these soils. Microorganisms from the different taxonomic groups exhibited suppression of growth by mustard gas hydrolysis products. The highest sensitivity to MGHPs was exhibited by the micromycetes, the most resistant to MGHPs were bacteria. The primary target of negative impact of MGHPs is cell membrane. Сell permeability of bacteria, micromycetes and actinomycetes grows alongside with toxicant concentration. Compared with micromycetes and actinomycetes, bacterial cells suffered a smaller loss of metabolites after the addition of MGHPs. Increase of permeability was associated with a growth of amount of unsaturated fatty acids. Bacteria from the genera Pseudomonas and Rhodococcus were isolated from MGHP-contaminated soils. The main properties of these microorganisms were the tolerance to mustard gas hydrolysis products, and the ability to utilize the major product of hydrolysis, thiodiglycol, as the sole source of carbon and energy. Thiodiglycol degradation may follow two metabolic pathways, one of which yields [(2-hydroxyethyl)thio]acetic, thiodiglycolic, and thioglycolic acids, and the other, β-mercaptoethanol, which is further transformed to thioglycolic acid. Treatment of the MGHP-contaminated soils with the MGHP-degrading bacteria accelerates degradation of thiodiglycol and decreases the toxicity of the contaminated soils.

 

Поляк М.С., Сухаревич В.И., Сухаревич М.Э.

Питательные среды для медицниской и санитарной микробиологии. СПБ.: ЭЛБИ-СПб, 2008, - 352 с.

В книге отражены современные представления о принципах создания и изготовления питательных сред для микробиологии. Систематизированы и обобщены сведения, накопившиеся к настоящему времени о составах и свойствах питательных сред, предназначенных для выделения, культивирования, хранения и идентификации микроорганизмов различных систематических групп, являющихся объектом медицинской микробиологии, а также о роли питательных сред в проблеме диагностики инфекционных заболеваний, определении чувствительности патогенов к лекарственным препаратам. Содержится раздел, касающийся проблемы санитарной микробиологии, а именно - питательных сред, рекомендованных нормативными документами для микробиологического контроля пищевых продуктов, питьевой воды. Представлен перечень этих документов.
Книга предназначена для медицинских микробиологов, эпидемиологов, специалистов пищевой промышленности. Может быть полезна для специалистов различных областей биотехнологии, основанной на использовании микроорганизмов. Может быть использована в качестве учебного пособия для студентов, обучающихся по специальностям: микробиология, фармация, биотехнология, пищевая промышленность.

 


В.И. Сухаревич, И.Л. Кузикова, Н.Г. Медведева. Защита от биоповреждений, вызываемых грибами. СПБ.: ЭЛБИ-СПб, 2009. – 207 с.: ил. ISBN 978-5-93979-236-3

Книга посвящена проблеме снижения химической и биологической опасности в сфере профилактики и борьбы с микоповреждениями промышленных материалов.
На основании данных современной литературы и собственных исследований авторы показали, что с этой целью химические и природные фунгициды целесообразно использовать в комплексе с веществами, облегчающими поступление фунгицидов в клетку и ингибирующими защитные функции грибов – деструкторов и тем самым снижающими минимальную фунгицидную концентрацию фунгицидов.
Определены основные критерии, которые рекомендуется учитывать при выборе компонентов для повышения синергидных эффектов препаратов, а также для снижения негативного их последействия.
Рассмотрен вопрос о перспективности использования для защиты от микоповреждений природных противогрибковых антибиотиков и, прежде всего – макролидных полиеновых. Выявлены свойства полиенов, определяющие их преимущества как антифунгального средства по сравнению с некоторыми другими антибиотиками и фунгицидами. Изучен один из полиеновых антибиотиков, образуемых выделенными авторами продуцентами, определена оригинальность его химического состава и свойств, высокая эффективность при защите целлюлозосодержащего материала от микоповреждений.
Книга рассчитана на экологов, микробиологов, биотехнологов, специалистов, работающих в области изыскания и создания новых антифунгальных средств для различных областей хозяйства.

СОДЕРЖАНИЕ
Введение                                           
ЧАСТЬ I. Возбудители микробных повреждений, методы  и химические средства защиты       
Глава 1. Биоповреждения – общеэкологическая проблема           
1.1. Микромицеты – возбудители биоповреждений       
1.2. Микодеструкторы – опасный биологический фактор сред   
1.3. Методы и химические средства защиты от микоповреждений   
Глава 2. Действие фунгицидов на образование грибами факторов деструкции
2.1. Основные клеточные мишени действия фунгицидов
2.2. Влияние фунгицидов на кислотопродукцию
2.3. Влияние фунгицидов на активность некоторых гидролитических ферментов        
2.4. Влияние фунгицидов на пигментообразование           
Глава 3. Действие фунгицидов на защитные функции грибов   
3.1. Действие фунгицидов на образование полисахаридов   
3.2. Влияние фунгицидов на процесс дыхания           
3.3. Фунгициды и потенциальная патогенность микромицетов   
Глава 4. Повышение чувствительности грибов к фунгицидам   
4.1. Выбор ингибитора пигментообразования у грибов       
4.2. Влияние ЭДТА на  физиолого-биохимические свойства грибов                       
Глава 5. Сочетанное действие фунгицидов и ЭДТА на микромицеты
ЗАКЛЮЧЕНИЕ                                   

ЧАСТЬ II. Природные средства защиты от микоповреждений   
Глава 6. Микробные антифунгальные антибиотики               
6.1. Краткая характеристика продуцентов и антифунгальных антибиотиков               
6.2. Основные области немедицинского использования антибиотиков
6.3. Имбрицин как средство защиты целлюлозосодержащих материалов                       
6.3.1. Действие имбрицина на морфолого-культуральные  признаки грибов                 
6.3.2. Влияние имбрицина на  физиологические  свойства грибов
6.3.3. Грибостойкость бумаги, содержащей имбрицин       
Глава 7. Противогрибковые полиеновые антибиотики           
7.1. Особенности структуры и механизмов противогрибкового действия               
7.2. Спектр антифунгального действия, влияние на морфологию грибов
7.3. Влияние полиенов на физиологические свойства грибов   
7.4. Сочетанное действие полиенов и ЭДТА на физиологические процессы у грибов       
7.5. Влияние препарата на грибостойкость целлюлозосодержащих материалов           
Глава 8. Скрининг продуцентов противогрибковых
полиеновых антибиотиков                        
8.1. Выделение антагонистов грибов                   
8.2. Предварительная идентификация изолятов антагонистов грибов               
8.3. Получение сырцов антибиотиков из биомассы изолятов   
8.4. Сравнительный анализ  исследуемых  и известных антибиотиков
8.5. Химическая характеристика антибиотического комплекса Streptomyces sp. 30   
Глава 9. Влияние антибиотика 30 на деструктивную  активность и защитные функции грибов   
9.1. Влияние антибиотика 30 на рост  и некоторые физиолого-биохимические свойства грибов   
9.2. Влияние ПАВ на защитные функции и клеточную проницаемость грибов            
9.3. Сочетанное действие антибиотика 30 и ПАВ  на грибы          
9.4. Влияние антибиотика 30 и его комплекса с ПАВ на грибостойкость целлюлозосодержащего материала           
ЗАКЛЮЧЕНИЕ                               
ЛИТЕРАТУРА

 


Medvedeva N., Polyak Yu., Zaytseva T., Zinovieva S.

Microbiological destruction of mustard in soil (P. 151-176). In: Bioremediation of contaminated soils (Ed. Donald L. Wise)  - New-York-Basel: Marcel Dekker Ink, 2000. - 920 pp.
This book focuses on innovative bioremediation techniques and applications for the cleanup of contaminated media and sites. It includes quantitative and design methods used to elucidate the relationships among various operational parameters as well as covering the chemistry of wastes that determines the cost effectiveness of bioremediation projects. It also includes information covering various numerical models.


Abstract
The most hazardous substances for the biosphere comprise war gases, in particular, mustard gas (bis(2-chloroethyl)sulphide). Mustard gas high toxicity, low volatility and persistency lead to suppression of living organisms and contamination of environment for a long time.
The problem of detoxication of mustard gas contained in the natural environment components still remains to be solved, since all the currently available procedures do not meet the ecological safety requirements. Hence, it is reasonable to study the potentiality of the microbiological destruction method for this purpose. Hence, a method of microbiological destruction of mustard gas as the most ecologically safe deserves special attention.
The influence of mustard gas and its hydrolysis products (in particular, thiodiglycol) on soil microbiota was investigated. These substances have a wide spectrum of toxic action on soil microorganisms. They change significantly the count and the specific composition of soil microbiota and inhibit the enzyme activity of soils. The main “ecological targets” of mustard gas and products of its hydrolyses toxic action was determined.
From soil samples polluted with mustard gas for a long time, bacterial cultures capable of dechlorinating mustard gas and consuming the products of its chemical and biological transformation as the only source of carbon and energy were isolated. The selection of these cultures yielded the most active ones which are capable of dechlorinating up to 1600-2000 mg/l mustard gas.
In model experiments the dynamics of dechlorinating mustard gas in soils and consuming the products of its transformation with selected cultures - destructors was studied. The products of the biodegradation of mustard gas are not toxic and don't influence, practically, on the main qualitative - quantitative structure of soil microbiota.